Klaus Iohannis, despre aderarea la spațiul SCHENGEN: Ridicarea controalelor la frontierele terestre – obiectiv prioritar

Publicat: 24/07/2024, 12:31

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că ridicarea controalelor la frontierele terestre ale României rămâne un obiectiv prioritar, după admiterea țării noastre în spaţiul Schengen cu frontierele aeriene şi maritime.

Uniunea Europeană rămâne prin excelenţă un spaţiu al liberei circulaţii. Aderarea Românei la spaţiul Schengen cu frontierele aeriene şi maritime a constituit un important succes de etapă şi a reconfirmat faptul că ţara noastră asigură eficient protecţia frontierelor externe ale Uniunii Europene şi merită pe deplin să facă parte din acest spaţiu. Ridicarea controalelor şi la frontierele terestre rămâne un obiectiv prioritar. Am convingerea că vom reuşi să ducem la bun sfârşit acest efort colectiv în beneficiul nu doar a cetăţenilor români, ci al unei Uniuni mai prospere şi lipsite de obstacole artificiale, a spus președintele, la Palatul Cotroceni, la întâlnirea cu şefii de misiuni, şefii oficiilor consulare şi directorii ICR cu ocazia Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române.

Șeful statului și-a exprimat sprijinul puternic pentru extinderea Uniunii Europene, menționând deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina și Republica Moldova. Președintele a reafirmat angajamentul României în sprijinirea parcursului european al acestor țări.

Am fost și voi rămâne un susținător puternic al procesului de extindere a Uniunii Europene, având în vedere puterea transformatoare și abilitatea acestei politici de a uni țări și popoare în jurul valorilor și al principiilor europene, în beneficiul tuturor.

Avem nevoie de un calendar ambițios și previzibil pentru partenerii implicați în procesul de extindere, atât din Europa de Est, cât și din Balcanii de Vest, desfășurat pe baza meritelor proprii ale statelor candidate. România a susținut puternic decizia istorică privind deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Ucraina și Republica Moldova, adoptată la reuniunea Consiliului European din 14-15 decembrie 2023, și vom rămâne angajați în sprijinirea parcursului european al acestor țări, a precizat președintele.

De asemenea, el a menționat importanța relațiilor speciale cu Republica Moldova și Ucraina.

Relația specială cu Republica Moldova a reprezentat o prioritate strategică pentru mine, ca Președinte al României, iar cooperarea bilaterală a atins un nivel fără precedent, fiind în prezent la cel mai înalt grad din istorie.

Am promovat și o relație constructivă și principială cu Ucraina. Încă din prima zi a războiului, România a fost pe deplin solidară și a luat ample măsuri multidimensionale în sprijinul Ucrainei. Păstrez cu Președintele Zelenski un contact apropiat, existând un schimb aprofundat de evaluări și idei cu orice prilej, a afirmat Iohannis.

El a vorbit și despre consolidarea parteneriatelor strategice bilaterale cu state precum Germania, Franța, Spania, Italia, Polonia, Marea Britanie și Turcia, precum și despre parteneriatele strategice nou încheiate cu Bulgaria, Japonia și Georgia.

În toată această perioadă, am acordat o atenție deosebită consolidării parteneriatelor și relațiilor strategice bilaterale cu statele de care ne apropie valori și interese comune, precum Germania, Franța, Spania, Italia, Polonia, și lista este una lungă. Am menținut raporturi privilegiate cu Marea Britanie și Turcia, iar în perioada 2020-2024 am încheiat trei noi parteneriate strategice, cu Bulgaria, Japonia și Georgia, a punctat președintele.

Iohannis a evidențiat, de asemenea, rolul crucial al României în Inițiativa celor Trei Mări și în Formatul București 9, ambele fiind platforme importante pentru consolidarea rezilienței regionale și europene.

Cu statele baltice și cu alte state din zona central și est-europeană avem preocupări și interese comune, o parte dintre acestea le reflectăm în mesaje și abordări comune, inclusiv în Formatul București 9.

Regiunea Balcanilor de Vest rămâne printre prioritățile acțiunii diplomatice a României, atât din perspectiva relațiilor bilaterale, cât și din perspectiva procesului de integrare europeană, a spus el.

Aderarea României la OCDE reprezintă un obiectiv major de politică externă

În plan multilateral, Iohannis a reiterat importanța aderării României la OCDE, subliniind pașii decisivi parcurși în acest proces și necesitatea continuării eforturilor pentru finalizarea cu succes a aderării.

Insist să fie sporit efortul interinstituțional pentru finalizarea cu succes a procesului de aderare la OCDE, în cel mai scurt timp posibil, a completat președintele Iohannis.

CITEȘTE ȘI:

Klaus Iohannis, APEL către diplomați în contextul știrilor false: ,,Continuați să oferiți un exemplu de gândire critică și responsabilă”

Mesajul lui Iohannis la P-TECC: Sectorul energetic are un potențial imens. România este a treia țară ca independență energetică din UE

Olga Borșcevschi
Absolventă a Universității de Stat din Republica Moldova, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Borșcevschi Olga a debutat în presă la televiziunea Realitatea TV Moldova și la site-ul Evenimentul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO. Se vinde o fostă vilă a lui Ceaușescu. Cât cere statul pe clădire, după...
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri...
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Detaliul care a dus la prinderea criminalului din Brăila. Ce a început să facă după...
S-a transformat total în câteva luni: acuzată că a luat OZEMPIC pentru a slăbi! Vedeta...
Petruţa a plătit 12.000 de euro pe meditaţii şi a fost admisă pe poziţia 71....
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
Când și unde va avea loc înmormântarea lui Andrei Versace. Sicriul cu trupul neînsuflețit al...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Războiul din Ucraina, ziua 881. Kievul primeşte în august 1,4 miliarde de euro din profiturile...
Obiceiul CIUDAT al lui Darwin! L-a ajutat să trăiască mai mult?
Adio, maestre! Marele actor s-a dus în ceruri. Era iubit și adorat de toți
Marele anunț pentru pensionari. Când vor primi bani în plus
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce i s-a întâmplat Getuței Sterp în timp ce mergea la oi? Tânăra și soțul...
Fratele lui Andrei Versace rupe tăcerea după moartea lui: ”Nu a fost ucis, nu avea...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Cum a plecat un medic român la război: Tată-meu mi-a dat sabia şi revolverul lui,...